Surdeigsfabrikken
Surdeigsfabrikken på Hvam er den eneste kommersielle produsenten av surdeig i Norge.
Norges eneste surdeigsfabrikk
Gjennom økende krav fra forbruker om bedre kvalitet og smak på brød, ble Surdeigsfabrikken etablert i 2012 på Hvam.
Surdeigsfabrikken er den eneste produsenten av surdeig i Norge. Produktene som produseres i fabrikken for dagligvarehandelen og bakeriproduksjoner over hele Norge, samt til bakeribedrifter i Europa.

Dyktige produktutviklere har etter mange års erfaring kommet frem til flere ettertraktede smaksprofiler på surdeig som gir mulighet til variert brødutvalg. Smak og syregrad varierer i de forskjellige surdeigene som forøvrig er enten aktive eller inaktive.
IDUN Surdeig pakkes i alt fra små poser til store containere – avhengig av kundens behov.
Hva består surdeig av?

Surdeig består i utgangspunktet av mel og vann.
Mel inneholder naturlige bakterier, gjær og enzymer. Når melet blandes med vann og blir tilført varme, bryter enzymene ned stivelsen i melet til monosakkarider. Gjær og bakteriene utvikler co2, melke- og eddiksyre når de tar til seg næring fra monosakkaridene. Denne prosessen kalles fermentering.
Når surdeig produseres på Idun, tilsettes en starterkultur som inneholder spesifikke bakterier. Starterkulturen hjelper til å styre hvilken bakterier som får dominere gass- og aromautviklingen slik at man får den samme type surdeig hver gang. Starterkulturen bidrar også til at surdeigen beholder sin karakter og egenskaper over tid.
Naturlige råvarer
Les også: Surdeig for profesjonelle og hjemmebakere
Idun sine fagkonsulenter har stor glede av å dele sin kunnskap om å bake med surdeiger. Enten du er erfaren eller uerfaren med surdeigsbaking, stiller gjerne en fagkonsulent opp for deg.