Om oss

Surdeigsfabrikken

Surdeigsfabrikken på Hvam er den eneste kommersielle produsenten av surdeig i Norge.

Norges eneste surdeigsfabrikk

Gjennom økende krav fra forbruker om bedre kvalitet og smak på brød, ble Surdeigsfabrikken etablert i 2012 på Hvam.

Surdeigsfabrikken er den eneste produsenten av surdeig i Norge. Produktene som produseres i fabrikken for dagligvarehandelen og bakeriproduksjoner over hele Norge, samt til bakeribedrifter i Europa.

Surdeisgfabrikken på Idun Industri.

Dyktige produktutviklere har etter mange års erfaring kommet frem til flere ettertraktede smaksprofiler på surdeig som gir mulighet til variert brødutvalg. Smak og syregrad varierer i de forskjellige surdeigene som forøvrig er enten aktive eller inaktive.

IDUN Surdeig pakkes i alt fra små poser til store containere –  avhengig av kundens behov.

Hva består surdeig av?

Flytende-surdeig-fra-tank-i-surdeigsfabrikken

Surdeig består i utgangspunktet av mel og vann.

Mel inneholder naturlige bakterier, gjær og enzymer. Når melet blandes med vann og blir tilført varme, bryter enzymene ned stivelsen i melet til monosakkarider. Gjær og bakteriene utvikler co2, melke- og eddiksyre når de tar til seg næring fra monosakkaridene. Denne prosessen kalles fermentering.

Når surdeig produseres på Idun, tilsettes en starterkultur som inneholder spesifikke bakterier. Starterkulturen hjelper til å styre hvilken bakterier som får dominere gass- og aromautviklingen slik at man får den samme type surdeig hver gang. Starterkulturen bidrar også til at surdeigen beholder sin karakter og egenskaper over tid.

Naturlige råvarer

Flytende surdeiger er mer bærekraftige i bruk enn tørket surdeig. Årsaken til det, er at man bruker mye energi og CO2 på å tørke surdeig. Idun surdeig inneholder naturlige norske råvarer. Produktene er et bærekraftig valg sammenlignet med tørket surdeig, eller flytende surdeig som er importert. Dette gjær Idun Surdeiger til et bærekraftig valg av ingredienser.

Les også: Surdeig for profesjonelle og hjemmebakere

Idun sine fagkonsulenter har stor glede av å dele sin kunnskap om å bake med surdeiger. Enten du er erfaren eller uerfaren med surdeigsbaking, stiller gjerne en fagkonsulent opp for deg.
Scroll to Top