1883
Gjær til folket
På sletten rett over Bjølsenfossen startet Kristiania Pressgjærfabrikk produksjon i 1883. Fabrikken ble etablert i små lokaler i Treschowsgate 1 på Sandaker.
Gjær og mel måtte til for å brødfø den sterkt økende befolkningen.
Fersk gjær ble solgt i 1 kilos forpakninger til landhandlerier rundt omkring i landet. Det var også mange små bakerier og gårdsbakerier på denne tiden, så en del familier skaffet seg også gjær gjennom disse bakeriene. Folk som bodde i grisgrendte strøk, måtte nøye seg med å lage egen lagde surdeig siden de ikke fikk tak i ferdig gjær. Surdeig kunne den gang som i dag, benyttes som hevemiddel til brødbaking.
1918
De Norske Gjær- og Spritfabrikker og Norex
Tilbake i 1918 ble Kristiania Pressgjærfabrikk slått sammen med flere konkurrenter under navnet De norske Gjær- og Spritfabrikker AS.
Det ble produsert gjær, eddik, buljong, og andre næringsmiddelprodukter under merket Norex. Lenge var fabrikken på Sandaker kjent som Norex-fabrikken.
De Forende Bakers Gjærfabrikk i Moss etablerte datterselskapet Idun Fabrikker i 1932. Først da fikk produktene fikk merkevarenavnet Idun.
1960
Idun – Norex AS
I 1960 ble De norske Gjær- og Spritfabrikker fusjonert med De Forenede Bakeres Gjærfabrikk. Idun-Norex AS ble samtidig etablert som datterselskap og fortsatte med koordinert produksjon på Sandaker og i Moss.
1979
Idun Fabrikker AS
I 1979 ble morselskapet De norske Gjær- og Spritfabrikker AS og datterselskapet Idun-Norex AS fusjonert til Idun Fabrikker AS. Gjær og pulverprodukter ble produsert i Oslo og Trondheim, mens dagligvare produkter som ketchup, sennep, dressinger, snacks osv. ble produsert i Moss.
1991
Idun Fabrikker AS
I 1991 ble Idun Fabrikker kjøpt av Orkla og selskapet Idun Industri AS ble opprettet som et selvstendig datterselskap. I den forbindelse ble mange av produktene videreført til Stabburet som er en del av Orkla Foods Norge, deriblant Idun Ketchup.
Produksjon av dagligvareprodukter ble flyttet til andre produsenter i Orkla, mens Idun Industri AS ble rendyrket som leverandør mot kake- og bakeindustrien.
I 2005 mistet gjær sin tollbeskyttelse i Norge og Idun Industri besluttet å avvikle den norske gjærproduksjonen. Avviklingen hadde også sammenheng med strengere krav til rensing av lukt på Torshov hvor produksjonen foregikk. Orkla sitt svenske datterselskap Jästbolaget ved Stockholm hadde nok kapasitet til å forsyne også det norske markedet med gjær.
Idun Industri flyttet samtidig hovedkontor, hovedlager og pulverproduksjon til Hvam utenfor Oslo, hvor vi fortsatt er lokalisert i dag.
Om Orkla
Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvare -, storhusholdnings – og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo.
Orkla Food Ingredients
Orkla Food Ingredients er den ledende aktøren innen bakeingredienser i Norden, og har i tillegg voksende markedsposisjoner i utvalgte land i Europa.
De største produktgruppene er margarin og smørblandingsprodukter, gjær, bakehjelpemidler og bakemikser til brød og kaker, marsipan og tilbehør til iskrem.
Orkla Food Ingredients har salgs – og distribusjonsselskaper i 22 land som sikrer nærhet til bakerier og øvrige industrikunder gjennom delt kunnskap og inspirasjon.