Search
Close this search box.

Galettes des rois

Kongens kake, kongekake eller Galettes des rois som den heter i Frankrike er en kake som nytes 13. dag jul eller nyttårsaften i mange land.    
Galettes des rois kake på et fat.
porsjoner20

Ingredienser

BUTTERDEIG:

VANILJEKREM

EPLEKOMPOTT

MANDELKREM

Fremgangsmåte

 • DAG 1
  BUTTERDEIG
  Bland mel, salt, lunkent vann og 300 g kokt Butter Pastry sammen så lite som mulig på lav hastighet. Dekk til godt med plastfolie slik at det blir helt tett og la stå til dagen etter.
 • DAG 2
  Lag to like store firkanter av deigen og ha Butter Pastry (samme størrelse) mellom firkantene.
  Kjevle ned deigen til 8 mm og brett deigen tre ganger. Snu deigen 45 grader og gjenta kjevlingen. Dekk deigen med folie og sett på kjøl i minst 12 timer.
 • DAG 3
  Kjevle ned deigen til 8 mm. Brett deigen tre ganger, snu deigen 45 grader og kjevle ned igjen til 8 mm og brett på nytt tre ganger. Gjenta prosessen en gang til etter 12 timer, og butterdeig er klar til bruk!
 • DAG 4
  EPLEKOMPOTT
  Kok opp eple, sukker, Moroni sammen i 10 minutter og avkjøl.
 • KOKT VANILJEKREM
  Rør sammen sukker vaniljekrempulver og egg. Varm opp melken til 50 grader, rør inn med eggeblandingen og kok opp i 3 minutter. Avkjøl kremen.
 • MANDELKREM
  Bland mandelmel, sukker, Butter Pastry klumpefri på høy hastighet og tilsett eggene – litt etter litt.
  Bland sammen mandelkrem, eplekompott og 1 kg vaniljekrem. Sprøyt ca. 1,5 cm masse i en rund form á Ø 16 cm. Sett formen på frys.
 • MONTERING
  Kjevle ned butterdeigen til 2,5 mm. La deigen hvile litt og stans ut to runde former på Ø 20 cm.
  Sett en skive med fryst krem på butterdeigen, pensle med egg/vann blanding rundt denfrosne kremen og sett en butterdeig skive på toppen, press litt rundt og sett på kjøl til dagen etter.
  Ta ut kaken og snu den opp ned. Pensle kaken med egg og snitt et fint motiv på toppen med en skarp kniv uten å skjære igjennom toppen! Stek kaken ved 180 grader i 45 minutter.

Notes

TIPS!

Kaken kan gjerne pensles med sukkerlake når den kommer ut av ovnen for en fin glans!
Skriv ut oppskriften
Scroll to Top