Search
Close this search box.

Bako’s ekspertise – i brødpose og sekk

Brødposer emballasje
Brødposer er en del av Bakos kjernevirksomhet. Vi fikk med det sjansen til å sitte ned med Thorbjørn Slettum, som er KAM for i Bako. Slettum er en veteran innenfor brødposer, og driver med alt fra produktutvikling, salg og design.

Med 32 år lang erfaring, er kundekontakt en viktig del av Thorbjørns arbeidsdag – og da både med driftsansvarlige og ledelse, men også de som jobber i selve bakeriet. Salg og utvikling er en viktig del av arbeidet, men også det å holde seg oppdatert på materialer og trender. Slettum er en alt-mulig-mann, og håndterer det meste. “God innsikt og oversikt er viktig å ha med seg når det utvikles nye produkter” forklarer han.

Viktigheten av riktig brødpose og oppbevaring

Det er mye å tenke på det når det kommer til brødposer – posen må passe til brødet, bør kunne tilpasses alle typer størrelser, materialer og trykkplassering. Det er også en fordel for kunder og ha standard størrelser. I tillegg til selve produksjonen og levering av brødposer, hjelper også Bako kunder med design til trykk, og jobber tett med både kunde og reklamebyrå.

Bakerikundene tar produktene rett i papirpose og sender det ut, mens i butikk tar mange kunder plastpose inni papirposen etter brødet er skjært opp for å oppbevare brødet bedre. Vi tilbyr for eksempel derfor et alternativ, som er en papirpose med plast på innsiden, slik man slipper å bruke to poser i butikken. På denne måten kan man også legge posen direkte i fryseren, uten å måtte flytte over i en annen pose.

Thorbjørn deler videre hans personlige tips for oppbevaring av brød: “Hjemme kommer det an på livssituasjonen, hvor mange man er og om hele brødet spises opp før det blir dårlig. Mens i butikken er det en balansegang. Vår papirpose med plast på innsiden løser det dilemmaet, reduserer avfall og gir optimal fryseevne.”

Brødposeekspert i Bako

Så hva er egentlig best – papir eller plast?

Bako leverer både plast og papir, og hver av materialene har hver sine styrker. “Folk assosierer papir med ferskhet, og med god grunn,” sier Thorbjørn, “det er en fornybar kilde, det vokser mye trær rundt oss og mer enn hva vi bruker. Det er en fin råvarekilde, og det finnes gode ordninger for å bruke det om igjen”.

Plast på sin side mener han kanskje har blitt litt urettferdig behandlet. “Plast har sine fortjenester også – det bevarer ferskheten lengre, og sikrer matsikkerhet og mindre matsvinn.” Han påpeker at under pandemien lærte vi verdien av singelpakket bakevarer for holdbarhet og mindre svinn. Singelpakket produkter kan stå i butikken lengre på grunn av holdbarhet, som gjør at produktene ikke blir kastet like raskt som løsvekt. Samtidig kan ingen ta direkte på produktet som skal spises, som styrker matsikkerheten. “Det er også en fin råvare for gjenvinning, men det må kastes riktig – ikke i skog og hav, da det ikke brytes ned”, forteller Thorbjørn.

I Bako testes det også kontinuerlig andre materialer og løsninger. Et eksempel Thorbjørn trekker frem er Cellulose (finnes i treverk). Thorbjørn forklarer “Per i dag finnes det ikke noe som fungerer like bra som papir og plast. Cellulose for eksempel, er 3-4 ganger så dyrt og har ikke like bra egenskaper. Materialet tåler for eksempel ikke varmt brød, men er likevel et alternativ mange ønsker for miljøets skyld”. Likevel er kontinuerlig testing en viktig del av arbeidet Bako gjør, for å kunne levere de beste alternativene til kundene sine. 

Brødposer Bako

Miljøvennlige alternativer og bærekraft i produktutvikling

Ettersom bærekraft blir mer og mer viktig, blir det også en nødvendighet, og Thorbjørn deler innsikten som setter Bako foran. “Man må kunne mye om materialer og resirkulering, og hvordan det skal merkes.” Han forklarer viktigheten av å velge riktig pose for rett brød, fordeler med standardisering og viktigheten av å ha et godt samspill med kunder når det gjelder miljøvarslinger, trender og nyheter.

Det kommer flere og flere direktiver, og det er viktig for Bako å være påskrudd, og opparbeide mest mulig kunnskap. For Thorbjørn er det viktig at Bako sikrer kvalitetsstandard og følger forskrifter. Med Orkla OFSS-standarder og åpenhetsloven sikrer Bako alltid å overstige kravene. “Det er strenge krav for oss og våre leverandører, og vi blir revidert hvert år. Dette skiller oss fra konkurrentene, fordi våre krav er strengere enn minimumskravet” forklarer han.

Bako er med andre ord eksperter på sitt felt, og kunnskapen settes også pris på av kunder; “Det er mye å holde seg oppdatert på – bærekraft, resirkulering og markedstrender. På grunn av våre lange erfaring og kunnskap, hjelper vi i tillegg mange kunder med deres miljø- og plastregnskap.”

Det er tydelig at Thorbjørn og Bako ikke bare selger brødposer; de selger en visjon og en garanti – hver pose fra Bako er utviklet med erfaring, fornyet med innovasjon og levert med kvalitet og miljø i tankene. 

Vil du vite mer?

Du er vel ikke ferdig?

Les flere artikler

Scroll to Top