Search
Close this search box.

Belgisk sjokolade

Flytende Belcolade sjokolade
Hva er hemmeligheten bak belgisk sjokolade og hvordan blir den fremstilt? Vi røper hemmeligheten bak den gode sjokoladen.

Hva er belgisk sjokolade?

Belgisk sjokolade er først og fremst kjent for den gode smaken.

På 80-tallet ble mange av de største belgiske sjokoladeprodusentene kjøpt opp av utenlandske selskaper. Disse oppkjøpene resulterte i at et eget selskap ble opprettet for å beskytte en av de mest dyrebare elementene i Belgias kulinariske arv – The Real Belgian Chocolate og merkevaren Belcolade ble lansert i 1988.

Alt ble utviklet fra bunnen av – navn, råvarer, resepter, produksjon, pakking, kommunikasjon og markedsføring. I løpet av 25 år har Belcolade blitt verdenskjent som «The Real Belgian Chocolate» og blitt den foretrukne leverandøren til sjokoladeforretninger over hele verden.

Belcolade tilbyr i dag den fineste sjokolade produsert eksklusivt i Belgia. Idun Industri har markedsført produktene i Norge siden år 2000.

Den nye merkevaren Belcolade, var ikke bare en ny merkevare, men også høydepunktet for en kollektiv lidenskap for den unike smaken av «ekte belgisk sjokolade».

Smeltet sjokolade i en bolle.

Fra bønne til sjokolade​

Høstingen

Prosessen med å lage sjokolade starter med det beskjedne kakaotreet.

Dette treet blir dyrket i den smale subtropiske stripen rundt ekvator, mer spesifisert i sonen mellom 23° nord og 23° sør.  Kakaotreet er faktisk kilden til all smak og den gode kvaliteten på eksklusive sjokoladen.

De største kakaoproduserende landene er Elfenbenskysten og Ghana. Men selv om kakaobønner liker varme, trives de ikke å bli utsatt for konstant solskinn. Av den grunn vokser de i skyggen av større nabotrær.

Etter befruktning vil blomstene som vokser ved stammene til kakaotrærne utvikle seg til fargede frukter.

Røde kakaobønner på et kakaotre. Foto.
Bonde høster fra et kakaotre.

Når frukten er moden, blir den håndplukket ved hjelp av kniv for å unngå og skade trærne. Skallet fjernes fra kakaobønnene, bønnene legges ut sammen med kakaomassen, fermenteres og tørkes – alt dette gjøres i opprinnelseslandet.

Etter tørking blir mesteparten av kakaobønner sendt til Europa og Amerika, hvor en spesiell maskin splitter og frigjør selve bønnene.

Videre blir bønnene røstet og finmalt – en viktig prosess som er helt avgjørende for kvaliteten på sluttproduktet. Produktet man får etter denne prosessen kalles kakaomasse.

Fra kakaomasse til kakaosmør​

Kakaomassen inneholder omtrent 55% kakaosmør og 45% kakaopulver. Denne massen blir senere presset sammen til kakaosmør og kakaopulver. Kakaosmøret brukes til å redusere viskositeten på sjokoladen.

På dette tidspunktet, vil Belcolade sine sjokoladespesialister bruke sin kunnskap og teknikk. Deres arbeid er komplekst sammensatt og involverer tre vitale prosesser som gjør belgisk sjokolade så unik: Utvelgelsen av råvarene, raffineringen og utmalingen (conching) av den aktuelle sjokoladen.

Belcolade kakaobønner som ligger i hendene på en mann. Foto.

Utvelgelsen av råvarene

For å oppnå den delikate smaken på Belcolade, starter man altså med en grundig utvelgelse av råvarene.

Kun den beste kvaliteten på kakaobønnene fra rundt omkring i verden, sikrer at disse smakene blir fagmessig sammensatt. Ekspertene fra Belcolade analyserer råvarene på fabrikken i Erembodegem for å sikre at kun den beste kvaliteten blir benyttet på kakaomassen, kakaosmøret og de andre ingrediensene som inngår. Naturligvis brukes kun 100 % kakaosmør og 100 % naturlig vanilje.

Raffinering og utmaling

Det benyttes forskjellige typer ingredienser avhengig av hvilken type sjokolade som skal produseres. Sjokolademassen blir deretter raffinert.

To avgjørende trinn i prosessen:
  1. Først blir alle partiklene knust og malt til samme størrelse (150 mikrometer). Deretter blir sjokoladen malt enda finere (ca. 20 mikrometer). Detter følelsesmessig under det nivået en menneskelig tunge kan kjenne, men sikrer en glatt og kremet tekstur.
  2. Dette er det avgjørende trinnet på hvordan man utvikler den rette smaken til ekte Belcolade sjokolade. Sjokolade finslipes (conches) ytterligere for å sikre en perfekt tekstur. Eventuell gjenværende fuktighet eller flyktige aromaer blir fordampet under dette trinnet, mens de ønskede smakskomponentene blir dannet på grunn av tett kontakt med sukker, melkepulver og kakaomasse. 

Sjokoladens bruksområder

Etter prosessen med raffinering og utmaling, gjenstår å fremskaffe rett viskositet på sjokoladen. Videre fremdrift er da å tilsette kakaosmør, avhengig av bruksområdet for sjokoladen. Eksempelvis krever bakestabil sjokolade mindre kakaosmør enn flytende overtrekksjokolade.

Helt til slutt i prosessen blir sjokoladen temperert, som gjør at den stivner og krymper. Dette trinnet i prosessen er viktig for å gi sjokoladen god munnfølelse (smelte) og en skinnende glans. Nå gjenstår kun pakking og transport.

Idun Industri fører en rekke sjokoladeprodukter, deriblant Belcolade som er den gode belgiske sjokoladen.

Du er vel ikke ferdig?

Les flere artikler

Scroll to Top