Search
Close this search box.

Saftige fastelavnsboller

Saftige fastelavnsboller med krem
Hvem vil ikke spise saftige fastelavnsboller? Vi forklarer hvorfor man feirer fastelavn, hvorfor vi spiser boller på fastelavn og gir deg oppskriften!

Derfor feirer vi fastelavn

Saftige fastelavnsboller er noe vi alle er kjent med, men hvorfor feirer vi egentlig denne dagen?

Fastelavn kom med kristendommen i Norge i år 1020 og er en vestkirkelig kristen markering av den 40 dagers lange fasten som var fra askeonsdag til og med påskeaften. Søndagene var unntak og ikke under fastedagene. Fastedagene var til minne om Jesus 40 dager faste i ørkenen.

Markeringen varte i tre dager; fastelavnssøndag, blåmandag (eller fastelavnsmandag) og fetetirsdag. Sist nevnte er dagen før fastetiden startet for alvor.

Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?

Det var vanlig å gå i inn i fastetiden god og mett. Fastelavn ble derfor gjerne avsluttet med mat som inneholdt sukker, egg, melk, hvetemel og øl som var svært kostbare matkilder før i tiden.

Om dagens fastelavnsboller har røtter helt tilbake til fastedagene, er ikke godt å si. I følge historien er det lett å tro på det.

Boller med krem på fastelavnssøndag – eller bollesøndag som noen kaller det i dag, har i hver fall vært vanlig i Norge siden forrige århundrede og vi hygger oss fortsatt med de gode bollene.

Oppskrift på saftige fastelavnsboller

Hva som er en god oppskrift på boller, kommer an på hvem du spør. 

Det finnes hundrevis av forskjellig oppskrifter å velge blant. Noen liker bollene best veldig søte, mens andre ikke. Enkelte vil også ha boller med en tydelig smak av kardemomme. Skal bollene være luftige og lette, eller skal de være tunge? Det er ikke godt å si hva som er verdens beste boller, da man skal tilfredsstille så mange ønsker.

Nystekte og saftige fastelavnsboller

Ingredienser, ca. 48 boller

  • 2200 g REGAL Hvetemel bakeri
  • 25 g IDUN Fersk hvetebakst all-round
  • 20 g IDUN Kardemomme
  • 150 g IDUN Fersk gjær for søte deiger
  • 400 g sukker
  • 100 g syrnet melk
  • 1050 g vann
  • 10 g salt
  • 350 g TINE Meierismør

Slik gjør du:

  1. Elt deigen sammen 6 + 4 minutter. La deigen hvile i ca. 40 minutter
  2. Del deigen opp i ca. 96 deigemner á 90 g. Rull til boller og legg på stekebrett.
  3. Etterhev bollene i raskeskap i 60 minutter
  4. Pensle bollene og strø eventuelt på med høvlede mandler
  5. Stek bollene ved 190 grader i ca. 10 minutter

Våre kunder er gjerne fagbakere. De stiller helt andre krav til hvetebakst enn hva forbruker gjør. Er ikke det rart å tenke på?

Noe av årsaken til det, er at bakeren produserer hvetebaksten om natten, slik at den er klar til levering i bakerier, butikker og kaféer. Da er det ikke vanskelig å tenke seg til at denne hvetebaksten bør helst holde seg fersk og fin helt frem til kjøpstidspunktet, for ingen vil vel spise tørre boller?

IDUN Fersk hvetebakst all-round er et ferskholdningsmiddel for all slags hvetebakst. Dette gir et saftigere resultat og forsinker uttørring av baksten helt frem til den skal nytes.

Morten Veiby

Hemmeligheten bak våre gode boller er produktet IDUN Fersk hvetebakst all-round. Dette produktet gir ekstra saftige boller med lang holdbarhet.

Gratis kampanjemateriell

Fastelavnsdagen er selve bolledagen i Norge – alle koser seg med fastelavnsboller. Påminn gjerne dine kunder om denne dagen med bruk av kampanjemateriell. De kan benyttes i en 50 x 70 cm bukk eller i et display på disken.

Plakater

Last ned og skriv ut kampanjeplakat for fastelavn. Velg mellom to størrelser.A4 50x70 cm

Vil du ha mer inspirasjon?
Se inspirasjonsbrosjyre

Plakat med saftige fastelavnsbolle med pisket krem.
Du er vel ikke ferdig?

Les flere artikler

Scroll to Top